Jídlo a ceny na Madeiře

Obchody a ceny

V obchodech najdete v podstatě obvyklý evropský sortiment. Přestože se budete muset chviličku orientovat ve výrobních značkách a možná se budete snažit přepočítávat eura na české koruny. Tehdy patrně zjistíte, že je tu jídlo, podobně jako v ostatních vyspělejších evropských zemích, o něco málo dražší než v ČR. (Psáno před zvýšením cen českých potravin na podzim 2007.) Když ale člověk vybírá, jistě najde potraviny, které si může dovolit.

V obchodech můžete samozřejmě nakupovat i balenou vodu. Není to ovšem bezpodmínečně nutné, protože voda tekoucí z kohoutků je pitná a nezávadná. I když se vám možná stane, že může být malinko slaná, jestliže jste hodně blízko u moře. My jsme z ní ovšem pohodlně vařili bez jakéhokoli rizika. Nehrozí vám tedy jako v některých zemích, že jen vyčištění zubů vodou z kohoutku vás může stát několik dní vaší dovolené strávené na toaletě a v posteli. 

Většina obchodů ale i lékárny mají otevřeno od 9:00 do 19:00 s hodinovou polední přestávkou od 13:00. Supermarkety a obchodní centra bývají otevřené déle. Nejčastější značka supermarketů je Pingo doce a Modelo.

Rychlé občerstvení

Rychlá občerstvení typu Mc Donnald's, nebo Pizza hut najdete ve Funchalu především v centru a kolem přístavu. Tato jídla mají standardní kvalitu i kvantitu a pořídíte je vcelku lacino. Např. Cheesseburger vás vyjde na 1 EUR, podobně jako u nás.


Tradiční kvalitu rychlého občerstvení můžete očekávat u McDonald's, nebo v Pizza Hut. Výbornou kuchyni najdete jak v přístavních, tak i lepších restauracích.

Hotelové stravování

Oproti některým jižním nebo arabským zemím můžeme skutečně portugalské, potažmo madeirské, pohostinství doporučit. Ohledně hygieny zde samozřejmě platí pravidla EU, takže se nemusíte bát někde něco sníst kvůli střevním potížím. Pokud se rozhodnete stravovat ve svém hotelu, budete si vybírat ze stravy kontinentálního typu, podávané v podobě švédských stolů.

Milí číšníci vás do určité míry obslouží. Aby vám udělali radost, zjistí si hned první den na recepci odkud pocházíte a u každého jídla vás budou zdravit vaší řečí. Pokud to uznáte za vhodné, můžete je odměnit spropitným kolem 1 EUR, nebo si pochvalu nechat na konec vašeho pobytu a dát svému číšníkovi trochu vyšší částku.

Pokud nemáte zaplacenou plnou penzi, lze si pohodlně vařit v hotelovém pokoji, který bývá vybaven kuchyňským koutem s nádobím a příslušenstvím. Konkrétně si to ale raději zjistěte od cestovky nebo u toho, kdo vám pobyt zařizuje.

Opouštíte-li hotel dříve, nežli končí vaše zaplacená strava, dostanete balíček na cestu. My takto dostali opravdu bohatou snídani.


I když nemáte zaplacenou plnou penzi, hlady určitě neumřete.

Restaurace

Ve Funchalu, městech i městečkách najdete řadu restaurací, z nichž si můžete vybrat podle svého vkusu. Ať už hledáte příjemnou venkovní tavernu v přístavu, kavárnu na odpolední posezení u kávy, nebo komfortní restauraci s hudbou, přijdete si na své.

Především typické madeirské restaurace s místní stravou i obsluhou najdete v postranních uličkách. Obědy se podávají od 12 - 15 a večeře od 19 - 22 hodin, ale ve Funchalu jsou i restaurace, kde vám nabídnou jídlo po celý den. Porce jídla v restauracích bývají příjemně vydatné.

Ceny jídla v restauracích nejsou nijak astronomické, i když asi budou vyšší, na co jste zvyklí z Čech nebo Moravy. Tři bohaté chody pořídíte na Madeiře v ceně 12,50 - 25 EUR bez nápojů.

Předkrmy

Kromě madeirských specialit, můžete ochutnat i speciality portugalské. Úvodem je nejčastěji podáván nekvašený chléb s česnekem a bývá mírně opečený, teplý a dobrý. Zažene největší hlad a aromatický česnek rozbouří chutě. Výtečná je coby předkrm parmská šunka kombinovaná s velkou porcí žlutého melounu. Samotnou by mě asi nenapadlo si to dát, ale mohu jen doporučit. Někdy vám je donesen česnekový chleba jako předkrm automaticky. Bude stát 0,20 -1,50 EUR. Pokud se jej nedotknete, neměl by vám být účtován. Není to však pravidlo.

Polévky

Zdejší polévky jsou spíše husté, nejčastěji to bývá rajčatová s čerstvou cibulí a vejcem, zeleninová s brambory, zelím a kapustou a poslední bývá česnečka s chlebem.

Ryby a plody moře

Madeirský jídelníček, coby jídelníček ostrovní země, je samozřejmě bohatý na mořské plody a ryby. Chcete-li trošku ušetřit, objednávejte si krevety, mořské hlemýždě a kuželnatky připravované neloupané. Je ovšem jisté, že to chce trochu zručnosti a trpělivosti.

Jednou z obvyklých pochoutkových ryb je mečoun a jako předkrm se podává uzená varianta. Jde o portugalskou specialitu. Malinko se podobá uzenému lososovi, ale maso není tak sladké a o něco tužší.

Nejběžnější madeirskou rybou, kterou najdeme na celém ostrově, je espada. Vypadá poněkud nevábně, je černá úhořovitá s dlouhými, ostrými zuby a vyvalenýma očima, přesto má však jemné bílé maso. Někde ji můžete dostat vařenou, ale většinou se peče překvapivě s banány, kterých je na ostrově opravdu požehnaně.

Velmi obvyklé a tradičně chutné jsou tuňákové steaky v omáčce z madeirského vína. Dále v jídelníčku najdete spoustu jiných ryb, chobotnice a olihně, které se vaří nebo grilují.


Z ryb si lze na Madeiře dosyta vybírat. Pro vlastní úpravu si je můžete zakoupit čerstvé na rybím trhu.

Maso

Maso Madeiřané upravují opravdu výtečně. S omáčkami je podáváno hovězí, kladené na olivovou větvičku.

Portugalskou specialitou je volský jazyk na omáčce z madeirského vína.

Ve většině restaurací si můžete dát maso připravované na rožni nad ohněm. Celý rožeň číšník přinese k vašemu stolu a odkrajuje chutné slaboučké plátky. I to nejobyčejnější maso má takto upravené ojedinělou chuť, protože je pod ním topeno vavřínovým dřívím, které masu dodá charakteristickou vůni. Na stejném dřevě i rožni se také griluje celý plod ananasu, který je servírován po mase.

Příloha

Nezvyklou, ale chutnou tradiční přílohou jsou smažené kostičky z kukuřičné mouky, které svou konzistencí trochu připomínají krokety. Můžete si objednat i většinu standardních evropských příloh.

Dezert

Pokud vám v žaludku zbývá ještě nějaké místo, můžete vybírat z dezertů. Ty jsou nejčastěji z karamelu, zmrzliny a ovoce, které se často upravuje flambováním. Kupodivu je nabídka exotického ovoce na ostrově široká jak v restauracích, tak i na tržištích.

Nápoje

Pití z Madeiry popisuji na samostatné stránce, protože si to zaslouží.

Další moje stránky o jídle v různých zemích: jídlo na Krétě, jídlo v Turecku, portugalská kuchyně, bulharská jídla, jídla v Tunisku, jídlo v Gruzii

Madeira.rovnou.cz - Informace o ostrově Madeira - kontakt
2008 - 2024 Dušan Janovský, info@rovnou.cz, +420 732 746 901