Nápoje Madeiry

Víno

Přestože je část ostrova Madeira tvořena vinicemi, z nichž pochází skvělá vinná réva, jsou všechna stolní vína portugalská. Výjimkou je jediné madeirské víno Atlantis Rose. Portugalská vína jsou většinou velmi chutná a kvalitní. Můžete vybírat z bílých a červených vín.

My jsme to udělali tak, že jsme si nechali doporučit oblíbené značky naší delegátky, ty jsme nakoupili v supermarketu, ochutnali, zhodnotili a podle toho jsme pak objednávali v restauracích. Naším nejoblíbenějším a cenově dobře dostupným se stalo červené Monte Velho. Přivezli jsem ho domů několik lahví.

Víno madeira

Úroda zdejších vinic se spotřebovává na tzv. madeiru, která se spolu se známějším portským pije jako dezertní víno. Před jídlem se podává suchý aperitiv, aby se navnadil žaludek. Po jídle je servírován sladší digestiv na podporu trávení a povzbuzení Krebsova cyklu.


Madeira je vskutku skvělý nápoj. O ní a její výrobě se mnohé dozvíte v muzeu Blandyů.

Historie vína madeiry

Když se v 15. století ostrov osidloval, kázal portugalský princ Jindřich  vysadit původně krétskou vinnou révu, jejíž produkt se později začal vyvážet a proslavil se. V 17. století získal ostrov díky anglickému králi Karlu II. monopol na vývoz vína do Ameriky.

Madeirské víno původně alkoholizované nebylo. Až později se do něj, podobně jako do portského, začala přidávat pálenka z hroznů, která měla udržet kvalitu vína na dlouhých námořních výpravách. Během 18. století se s překvapením zjistilo, že doprava alkoholizovaného vína na dlouhé tratě ve skutečnosti prodlužuje jeho trvanlivost a nádherně prohlubuje jeho chuť.

Výrobci se přesvědčili, že důvodem této podivnosti je tropické vedro. Koncem století tedy už zaoceánské lodě poněkud podivínsky nakládaly sudy se zrajícím vínem jako zátěž, jezdili s ním tam a zpět a po cestě víno v tropickém vedru "uvařili" co nejvíce.


Zpracování vína bylo pro rozkvět madeirského obchodu nepostradatelné.

Výroba madeiry

Časem bylo takovéto vození přeci jen nepraktické, takže se Madeiřané snažili tropické podmínky pro dozrání vína vytvořit přímo na ostrově. Stejné vedro jako v podpalubí dřevěné lodi bylo na nevětraných půdách zdejších domů.

Individuální půdičky ještě později nahradily zvláštní budovy vytápěné ústředním topením, které se používají dodnes. Každý soudek s budoucí vzácnou tekutinou je půl roku skladován v teplotě 35 stupňů Celsia. Každé jiné víno by se při takovém zacházení zkazilo.

Madeira naopak zahřátím získá téměř neomezenou trvanlivost. Láhev madeiry můžete uchovávat ve svém baru otevřenou i několik měsíců a její chuť se vůbec nezmění. To by se u žádného jiného vína, včetně portského, nepodařilo.

Z naší zkušenosti můžeme ale říct, že to chce hodně odříkání, aby vám otevřená madeira vydržela doma plná tak dlouho. Ovšem vína v madeirském archivu jsou za mříží a ten, kdo k nim má klíče, ví, že i ta ze začátku 19. století jsou ve vynikajícím stavu.


Vinařství zaměstnávalo množství madeirských obyvatel. Produkt se vyvážel do Evropy i Ameriky.

Obliba madeiry

Madeirské víno je oblíbené a proslavené. Když si hrabě Calrence vybíral způsob popravy, chtěl být utopen v sudu s madeirou.

Winston Churchill, který na ostrově často rád pobýval, si jednou při objednání archivní madeiry z roku 1792 přehodil servitek přes ruku a sám obsloužil své hosty.

V USA okouzlilo toto víno nejednoho prezidenta.


Madeira se vyrábí v různých druzích. Jejich ochutnávku dostanete zdarma u Blandyů.

Druhy madeiry

Madeira je vyráběna ve čtyřech druzích podle sladkosti, respektive suchosti.

  •  Nejsušší Sercial se vyrábí z bílé révy rostoucí asi v 900 m.n.m.
  • Druhé polosuché víno zlatožluté barvy se pěstuje asi  v  500 m.n.m. a jmenuje se Verdelho.
  • Třetí druh vína chutná po ořechách, je polosladké, podobá se portskému, pěstuje se v 400 m.n.m. a jmenuje se Bual.
  • Nejsladší a nejslavnější Malvasia se podobá medu, pěstuje se na skalnatém pobřeží a pije se jako digestiv.

Všechna vína kromě archivních se mísí z vín několika sezón. Na vinětě se coby ročník vína uvádí to nejmladší. Běžně se prodávají vína tři, pět a deset let stará. Jejich cena je právě dána stářím, většinou 15 - 20 EUR.

Archivní vína jsou pouze z jediné sklizně jedné sezóny. Ve velikých dubových sudech tráví minimálně 20 let, čím déle, tím samozřejmě lépe. Před prodejem leží toto víno ještě dva roky v lahvích. Cena archivní madeiry je od 35 - 450 EUR.


Oblíbeným madeirským pivem je Coral.

Další nápoje

Dalšími tradičními nápoji je pálenka z cukrové třtiny s citrónem, pálenka z třešní nebo z maracujy. Místní pivo je Coral a prý stojí za ochutnání.

Madeira.rovnou.cz - Informace o ostrově Madeira - kontakt
2008 - 2024 Dušan Janovský, info@rovnou.cz, +420 732 746 901